Forum użytkowników samochodów marki Lexus ES,GS,IS,LS,LX,RX,SC,LFA
Moderator
Mam pytanie jakie były wersje IS czy tylko te , ktore podałem wyzej czy były jeszcze jakies inne ??
Czy model Is posiadał jakies wersje limitowane ??
Jak przed zakupem stwierdzic jaka wersje kupujemy i jakie sa miedzy nimi roznice??
Moderator
No to zaraz dopiszemy do tematu wersje Elegance , przydała by sie rozpiska zeby mozna bylo łatwo okreslic swoja wersje.
no muszę przyznać że temat jest dość zabawny jeśli chodzi o te nazwy modelu kojarzy mi się to z MB uważam że trzeba go rozwinąć co dana wersja ma w serii
różnice które ja zauważyłem :
-brak skórzanej tap. (szmata)
-skóra pełna
-skóra + alkantara
-brak navi
-brak aluminium na progach (czarny plastik)
-ele.reg.fotel kierowcy lub dwa fotele
-ele. składane lusterka
-kier. łączona w 2 kol. skóry
ale nie mam pojęcia co to za wersje może coś jest dopisane w książce servi przy nr. VIN lub w innym miejscu
Moderator
Lex to moze zaczniemy opis
wersja Clasic
- welurowa tapicerka
- manualna regulacja foteli kierowcy pasazera
- felgi 16''
- chromowana galka zmiany biegow
- 4 x airbag
- klimatronik
- 4x elektryczne opuszczane szyby
- regulacja kierownicy (gora , doł)
- elektrycznie skladane lusterka
wersja Elegance
- elektryczna regulacja fotela kierowcy
- 4 x airbag
- 4x elektrycznie opuszczane szyby
- regulacja kierownicy gora/doł
- fotele skora Ecsaine ®
- fotele regulowane elektrycznie
- podgrzewane fotele
- felgi 17
wersja Prestige
- elektryczna regulacja foteli kierowca/pasazer
- 4 x airbag
- fotele skora Ecsaine ®
- fotele regulowane elektrycznie
- podgrzewane fotele
- elektrycznie skladane lusterka
- spryskiwacze reflektorow
- felgi 17
wersja Sport
- 4 x airbag
- fotele skora Ecsaine ®
- fotele regulowane elektrycznie pasazer/ kierowca
- felgi 17
- chromowane nakladki na pedały
- chromowane nakladki na progi
- podgrzewane fotele
- elektrycznie skladane lusteraka
- przyciemniane szyby
- chromowana nakladka na tlumik
- obnizone zawieszenie
Jako Opcje wystepowaly
Navigacja
tempomat (automaty)
tylny dyferencjal o ograniczonym poslizgu
szyberdach
Chodzi o to zeby wyszczegolnic konkretnie co w jakiej bylo wersji , tak zeby kazdy co tu wejdzie jak przeczyta temat odrazu bedzie wiedział jaka ma wersje. Przyznaje ze nie do konca wiem czy dobrze napisalem jak ktos wie lepiej nich dopisze.
Mam pytanie w jakich wersjach byly spryskiwacze reflektorow ?? I w jakich dwu kolorowa kierownica ??
Jak cos pominąłem , albo zle napisalem prosze poprawic.
wersia prestige spryskiwacze reflektorów 17" felgi snow i trc oraz chyba tempomat seria po lifcie szyberdach seria i pełan skóra oraz rewelacyjny podłokietnik którego mi brakuje bardzo lift byl w 2 polowie 2001
Ostatnio edytowany przez tomekb (2010-05-31 19:54:25)
Moderator
tomekb napisał:
wersia prestige spryskiwacze reflektorów i chyba tempomat seria po lifcie szyberdach seria
Tomek spryski dopisujemy do wersji Prestige
Co do tempomatu wyczytałem ze podobno byla tylko w opocji i do AT
Co do szyberdachu widzialem na allegro troche poliftowych wersji bez szyberdachu a wyposazeniem jak Prestige.
z szyberdachem to oficialne wyposazenie z polskiego katalogu z kiedys wpadł mi w rece z tempomatem moze masz racje bo mam automat:) i duzo wersji z automatem ma
w internecie znalazłem taki opsi wyposażenia artykół z 2004 roku tzn dotyczy wersji poliftowej
W Polsce auto występowało w 3 wersjach wyposażenia Clasic, Elegance i Prestige. Do wyposażenia wersji
Clasic należy : ABS, EDB, BAS, TRC (system kontroli trakcji), sygnalizacja poślizgu, 6 airbagów w tym 2 kurtyny powietrzne, klimatyzacja automatyczna, radio z rds`em i zmieniarką na 6 cd, elektrycznie sterowane szyby z tyłu i z przodu, lusterka boczne składane, ogrzewane i sterowane elektrycznie, centralny zamek z podwójną blokadą, tempomat (z przekładnią automatyczną), otwór na narty i podłokietnik tylny, koła 16 calowe z lekkich stopów.
Elegance posiadała dodatkowo skórzaną tapicerkę, elektrycznie podgrzewanei regulowane fotele przednie, odmrażacz wycieraczek szyby przedniej, lampy ksenonowe ze spryskiwaczami.
Prestige jako wersja najbogatsza posiada do tego elektrycznie sterowany szyberdach, lusterko fotochromatyczne, system audio Premium (8 głośników) felgi 17-to calowe.
Opcjonalnie IS`a można wyposażyć w
Pakiety Sportowe obejmujące m.in. tylny spoiler, sportowy drążek stabilizatora, przyciemniane szyby, aluminiowe nakładki na pedały oraz tylny most w LSD /tzw. szpera/.
ponadto zapomniałes wczesniej o szperze w sporcie
Ostatnio edytowany przez tomekb (2010-05-31 20:19:30)
Moderator
Tomek reszte uzupelnie , ale czy szpera nie byla jako opcja w wersji sport??
I zastanawia mnie odmrażacz wycieraczek szyby przedniej ?? Co to?? Jak wyglada??
No i powoli klaruje nam sie czym roznily sie poszczególne wersje wyposazeniowe IS .
Jeszcze jedno czy przedni grill w is sport byl jako opcja inny (taki z siatka) ??
pamietaj o lifcie bo troche różnic było navet navi była inna acha i prstige polift chyba miał xenon sport jest dla mnie najwieksza zagatka co artykuł to troche inne podane jest wyposażenie sport
maxkow napisał:
I zastanawia mnie odmrażacz wycieraczek szyby przedniej ?? Co to?? Jak wyglada??
W dolnej części szyby tam gdzie opierają się wycieraczki są pociągnięte przewody grzewcze (coś jak w tylnej szybie - tylko w przedniej są pomiędzy 2 warstwami szyby)
Funkcja bardzo przydatna w zimie - szkoda, że cała przednia szyba nie była podgrzewana - miałem taką w starym mondeo i to było coś pięknego w zimie - zero skrobania